Luister vooral naar uw eigen lichaam en eet bewust. Enkele eenvoudige principes kunnen daarbij helpen:
- Hoe gevarieerder, hoe beter. Granen bevatten andere voedingsstoffen dan noten. Om van alle vitamines en mineralen iets binnen te krijgen, moeten niet altijd dezelfde eetwaren op uw bord belanden. Dit geldt ook voor andere voedingsmiddelen: pasta, rijst of aardappelen, kool, venkel of spinazie, vlees, vis of kaas. Het is de mix die het doet.
- Houd maat. Wie regelmatig uit pure gewoonte veel zoetwaren of kaas naar binnen werkt, zal vroeg of laat waarschijnlijk de trek daarin verliezen. Geniet er liever bewust van en u zult meer plezier aan het eten beleven. Wie weinig eet, leeft langer en sterft gezonder.
- Neem de tijd. Neem voldoende tijd om te eten en ook in de voorbereiding ervan. Wie dagelijks 4 uur televisie kijkt, heeft natuurlijk weinig tijd voor gezond eten. Maar wie een half uur meer investeert in het doen van de boodschappen en bijvoorbeeld eens een boerderijwinkel bezoekt, kan aanzienlijk meer en gezonder genieten.
- Gebruik natuurlijke voedingsmiddelen. Ons eten moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Hoe minder behandeld, hoe groter de kans dat een levensmiddel alle belangrijke bestanddelen bevat. Nagenoeg elke bewerking vermindert de hoeveelheid waardevolle ingrediënten. Hoe verser en hoe minder bewerkt een levensmiddel is, des te volwaardiger is het.
- Drink je fit! Een evenwichtige vochthuishouding is van wezenlijk belang voor onze gezondheid en onze prestaties. Niet alleen fysieke belasting en transpiratie verlangen vocht. Ook bij denkarbeid moeten men veel drinken om de waterbalans in het lichaam op peil te houden, en dat niet alleen bij hoge temperaturen. Geen wonder, want de mens bestaat voor 60% uit water. Zonder voldoende vocht zou onze bloedbaan de geest geven, voedingsstoffen zouden niet meer vervoerd kunnen worden naar onze cellen en we zouden uitdrogen. Het is dus erg belangrijk om de vochtbalans in evenwicht te houden.